Stammere og andre mennesker – om fordomme og øget svedproduktion

For nyligt holdt jeg et foredrag på Københavns Universitet for et hold audiologopædi-studerende. Jeg var inviteret af Bjarne Dammsbo, og emnet var mine egne oplevelser med stammen samt arbejdet med TV2-dokumentaren ‘Jeg er stammer’.

På et tidspunkt faldt snakken på, hvorfor man som en person, der stammer, er så nervøs for at henvende sig til andre, og hvordan man oplever andres reaktion ved stammen. Hvordan reagerer normalte talende mennesker i mødet med en, som stammer?

Det er jo i bund og grund et ret vigtigt emne, som der også er forsket i gennem tiden. Konklusionerne lader desværre til at være ret klare i spyttet: Jo sværere stammen er, desto større er risiko for negative indtryk og stigmatisering.

Problemerne opstår især ved middel til svær stammen, mens mennesker, som stammer let, bliver mere positivt modtaget. 

Mange normalt talende lyttere oplever stammere som nervøse, sky og uden selvtillid. Der er findes endda eksempler på forskning, der viser, at nogle lyttere får fysiske reaktioner som øget svedproduktion, hvis de lytter til en stammer. Samtidig skal lytterne anstrenge sig mere for at høre efter, når de taler med en person, som stammer.

Ikke overraskende betyder lytterens kendskab til stammen en del for modtagelsen. Jo mere viden, lytteren har, desto mindre er den negative vurdering af personen, som stammer.

Undersøgelser viser, at selv helt unge børn, som i udgangspunktet ellers er mindre fordomsfulde, reagerer negativt på stammen sammenlignet med flydende tale. De kan se fleste sikkert skrive under på deres tid i skolen.

For mange, som stammer, er dette næppe den store overraskelse. De fleste har oplevet reaktioner som smil, undrende blikke eller måske endda latter, når talen går i stå. Jeg har selv oplevet det utallige gange som ung, og frygten for denne reaktion var i mange år stærkt begrænsende i mit liv, fordi jeg minimerede kontakt med fremmede.

De fleste mennesker reagerer ikke af ond vilje. Mange kender bare ikke til stammen, de har måske aldrig mødt en stammer før, og det kan jo sådan set også både lyde sjovt og se skørt ud, når en stammer folder sig ud. Selv om det gør ondt indeni.

Det bedste værn imod fordomme og stigmatisering lader altså til at være viden, viden og atter viden.

Advertisement

One thought on “Stammere og andre mennesker – om fordomme og øget svedproduktion

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s