Et par nytårsønsker fra fronten

Så trådte vi ind i et nyt år og endda et nyt årti. Jeg aner naturligvis ikke, hvad der vil ske de kommende måneder og år, men jeg håber, at det fokus, der har været på stammen det seneste år, kan og vil forsætte.

En af de ting, jeg håber vil ske, er, at der bliver sat flere penge af i kommunerne til arbejdet med stammen, så især børn og unge kan få den undervisning, de nu har brug for i deres konkrete situation. Der skal ikke fedtes, og eksempelvis burde kurser som McGuire og lignende undervisningstilbud være offenligt finansieret som udgangspunkt.

Det vil være småpenge sammenlignet med, hvad der afsættes til mange andre lidelser, og det kan ikke passe, at visse familier skal kæmpe med kommunerne rundt omkring om at få hjælp til deres børn. Det er uværdigt, og det er enormt kortsigtet som samfund.

Jeg håber også, at der vil blive penge til nyt og opdateret undervisningmateriale, som er tidssvarende og kan gå ud til både skoler, lærer, talepædagoger, børn og familier. Det kunne være super at få fondsmidler til dette arbejde – det burde for fanden (undskyld sproget) være muligt at få en fond ombord. Det vil jeg forsøge at se på senere.

Jeg ønsker mig også en generel oplysningskampagne om livet med stammen. Noget, som danskerne får serveret, uanset om de vil eller ej. Jeg tænker på små videoer til sociale medier, annoncer på busser og i togene. Noget, som kan rydde fordomme af vejen og øge viden og dermed forståelsen.

Som jeg har skrevet tidligere, viser forskning, at viden hos ANDRE kan reducere deres negative opfattelse af mennesker, som stammer. Jo mere viden hos lytteren, desto mindre er den negative opfattelse og følgende stigmatisering.

Desværre er stammen er et handicap, der er milevidt fra Finansloven eller forkromede tv-shows, hvor kendte samler ind. Stammere råber ikke op, og ingen søger stammerne af sig selv. Det er altså langt fra sikkert, at ønskerne bliver til noget. Risikoen er vel desværre, at stammen igen-igen falder uden for søgelyset og tilbage i skyggerne.

Måske det er også er meget at ønske både penge i kommunerne, en villig fond eller to samt oplyste danskere, men er det ikke netop, hvad denne tid er til?

Indtil da kan vi glæde os over, at 2019 trods alt blev et år, hvor flere mennesker end i 2018 forstod, hvad det vil sige at være et menneske, som stammer. Det er værd at tage med.

Rigtig godt nytår.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s