Zzzzzz…pas din søvn eller lev med konsekvenserne

Jeg har netop været på ferie med familien. En af de rejser, hvor man sidder i timevis i en flyvende sildetønde og gerne skulle forsøge at sove lidt for at være bare nogenlunde veludhvilet ved ankomst.

For mig er dette altid et mindre mareridt. Jeg sover dårligt, hvis jeg overhovedet sover. På den seneste tur fik jeg måske 15-20 minutter på øjet ud af 10 timer, før min ben og ryg værkede, og jeg måtte opgive og vende retur til filmen på skærmen foran mig. Klatøjet og småvrissen.

Konsekvensen af manglende søvn er ret klar i mit tilfælde. Udover almindelige problemer som irritabilitet påvirker underskuddet af søvn min tale og den indsats, jeg skal lægge for dagen hver dag. Jeg har mindre mentalt overskud og skal kæmpe mere for at stamme mindre – især når jeg taler engelsk, hvor mit ordforråd naturligvis er mindre.

I mit tidligere job havde jeg lejlighedsvise rejser til bl.a. USA, hvor der ofte var pakkede programmer med møder, besøg på forskellige industrianlæg og middage med centraler personer. Jeg har i disse perioder bakset ekstra meget for at koncentrere mig om min tale, fordi jetlag og lange arbejdsdage gjorde mig totalt mast efterhånden som dagen og aftenen skred frem. Især de første dage.

Træthed er sikkert en faktor, som mange, der stammer, kender til fra forskellige dele af deres liv. Skuespiller Henrik Prip sagde det så fint her på Ordkriger.dk, da han kaldte stammen for et barometer eller en markør for vores sindstilstand. Når vi eksempelvis er trætte, kede af det eller på anden vis påvirket negativt i sindet, oplever mange at stamme mere eller at skulle arbejde hårdede.

For mig selv handler det helt banalt om at få sovet nok, og jeg prioriterer min søvn højt. Det er supervigtigt, for jeg mærker med det samme hammeren, hvis jeg ikke er opmærksom på at få sovet nok som på flyet forleden.

Af samme årsag forsøger jeg at lægge vigtige arbejdsopgaver om formiddagen, hvor jeg er mest frisk i hovedet. Det er naturligvis ikke altid, at det lader sig gøre, men jeg forsøger efter bedste evne. Når det ikke lykkes, handler det for mig om at bevare koncentrationen i de minutter eller timer, det drejer sig om, og så slappe af bagefter. Og heldigvis skal man lytte mere end tale som journalist.

Det er også sjældent, at jeg taler i telefon om aftenen, fordi mine batterier er flade, og jeg ikke magter det. Der er undtagelser, det siger sig selv, men som hovedregel, magter jeg ikke telefonen de sidste timer af døgnet.

Så hermed en opfordring, hvis du har det bare lidt som jeg selv: Pas din seng og din søvn. Også selv om du måske er bange for at gå glip af forskellige ting. Tilmed har søvn masser af andre fordele for dit helbred, men det er en helt anden historie.

Sov godt.

Advertisement

2 thoughts on “Zzzzzz…pas din søvn eller lev med konsekvenserne

  1. Selv om jeg går i seng nogenlunde samme tidspunk hver aften og står op nogenlunde samme tidspunkt om morgenen, så sover jeg ikke særlig godt om natten. Jeg stammer, dog er det ikke volsomt.

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s