Videomøder – en udfordring for stammere

Videomøder er en af konsekvenserne ved covid-19. Og skal man tro reaktionerne i medierne, er det slet ikke så skidt, da mange oplever større effektivitet.

Men videomøder og konferencekald kan være en stor omgang for de, som stammer. Mange har måske allerede erfaret, hvordan denne type møder hurtigt kan blive en kamp om at komme til orde.

Ufrivillig stilhed, som hvis man som stammer ikke kan få gang i sin sætning, kan lynhurtigt blive udnyttet af andre deltagere i mødet, og man kan ikke altid fysisk vise andre, at man er ved at sige noget.

Riskoen ved denne udvikling er naturligvis, at mange stammere tier stille og dermed ikke kommer til orde. Især hvis den, som styrer møderne, ikke er meget opmærksom på, at alle deltagere får sagt det, de gerne vil. Dette gælder uanset, om vi taler om samtaler i regi af skolen, virksomheder eller i forskellige andre sammenhænge.

For at forsøge at afhjælpe denne situation har foreningen The American Speech-Language-Hearing Association udarbejdet syv råd, som forleden blev delt på Twitter af forskerne på Michigan State University. Du kan se dem her:

Det siger sig selv, at listen er tænkt som vejledning og inspiration. Alle må hver især bruge de afsnit og råd, de kan, men det er måske værd af tage et blik ned over listen og se, om man kan lette sin egen situation ved at være opmærksom på nogle af disse råd. Skoleelever kan tale med deres lærere, medarbejdere med deres chefer etc.

Faktum er i hvert fald, at Skype, Zoom og andre udbydere for alvor har fået fat i danskerne som følge af krisen og myndighedernes anbefalinger om hjemmearbejde. Den tendens vil formentlig fortsætte, når samfundet åbner op igen.

Held og lykke derude.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s