Træk Stammeforeningen ind i 2021: Vi er i krig om opmærksomheden

Det ulmer i Stammeforeningen. Bestyrelsen lagde forleden et indlæg på Facebook, hvor de svarer på kritik om forskellige forhold. Jeg kender ikke til detaljerne i bestyrelsens arbejde herunder aflønning etc., så jeg vil afholde mig fra at kommentere de enkelte forhold. Jeg føler dog, at det er et godt tidspunkt at komme med nogle betragtninger om foreningen set udefra.

Jeg har siden 2017 arbejdet privat og fagligt med stammen både som idemand bag og initiativtager til TV2-dokumentaren ‘Jeg er stammer’ samt med denne blog, der har kostet mange timers arbejde. Jeg modtager ingen penge eller støtte af nogen art.

Jeg er overbevist om, at der er rigtig mange gode kræfter i foreningen, som bruger både tid og hjerte til at arbejde for stammerne på forskellig vis. Det fortjener alt mulig anerkendelse. Samtidig vil jeg sige, at jeg som journalist og kommunikationsmand udefra ser en forening, som trænger til modernisering. Synlig er foreningen ikke, og det er et problem.

Da jeg kom med et hold fra TV2, oplevede jeg en træg og langsom bestyrelse. De fleste andre foreninger og bestyrelser, jeg har arbejdet med i mit virke som journalist, vil stå på hovedet for at få sådan en mulighed for fokus på kerneområdet i bedste sendetid på landsdækkende tv, men ikke her. Det tog evigheder om at svare på mails, og først efter flere uger lykkedes det efter hårdt pres fra min side at få hjælp til at finde kilder til filmen. Intentionen var der sikkert, men der skete ingenting, og som journalist og stammer var jeg frustreret.

Jeg kan ikke huske, at jeg har set kommentarer, kronikker eller lignende i danske medier om stammernes forhold og udfordringer. Jeg har selv skrevet en kommentar i Berlingske, men har foreningen? Hvor er foreningens holdninger og meninger, hvor kan andre end foreningens medlemmer se dem?

Har foreningen lavet en interessentanalyse med de vigtigste aktører i KL, ministerier, styrelser og på Christiansborg, så vi kender og kan påvirke de rette mennesker og beslutningstagere for at øge fokus på stammen? Jeg ved det ikke, men jeg tvivler. Hvorfor er der ingen kendte personer, der som sponsorer/reklameskilte kan hjælpe med at sætte fokus på stammen i offentligheden? Skuespiller Henrik Prip gik selv i Politiken med en kronik, men tog nogen fat i ham efterfølgende? Hvad med Ulrich Thomsen, Bjarne, Henriksen, sangeren Bro, Brian Holm m.fl. Har nogle overvejet at række ud og spørge kendte stammere, om de vil bidrage til at øge opmærksomheden? Se til USA hvor superstjerner som Emily Blunt, Samuel Jackson og Bruce Willis taler stammernes sag. Det kan vi lære af.

Jeg har ved sjældne lejligheder set skiftede formænd og andre i medierne, men er foreningen selv aktiv, eller reagerer man kun, når pressen selv henvender sig? Da Joe Biden blev valgt i USA, tog jeg fat på Aftenshowet på DR, men det burde jo være Stammeforeningen, ikke en privat fyr, som tilfældigvis stammer. Hvem finder de gode, rørende og inspirerende historier rundt om i landet blandt medlemmer og andre med stammen inde på livet, hvem kontakter pressen?

Har man fra foreningens side søgt støtte fra fonde etc? I forbindelse med researchen til filmen havde jeg fat i Trygfonden, som var meget positive over for at støtte stammen som sag. Som forening burde det være muligt at få midler fra en række fonde. Jeg har selv søgt flere fonde til denne blog, men fik afslag, da mit projekt er privat. Igen, foreningen burde kunne få midler måske endda i millionklassen.

Jeg fik tidligere at vide, at meget af det undervisningsmateriale, som bruges i dag, er fra min ungdom i 1980’erne. Det er jo helt vildt, men søger foreningen at afhjælpe dette himmelråbende problem eks. at ved at opnå fondsmidler, der kan bruges direkte til at opdatere materialet derude? Foreningen bør for mig at se være et centrum for faglige såvel som personlige interessenter, der får nyeste viden fra ind- og udland, indblik og perspektiv. Fagfolk kan skrive klummer og forældre og stammere personlige betragtninger etc. Der er masser af godt, relevant stof.

Dette kræver en moderne hjemmeside. Men Stammeforeningen.dk er i bedste fald forældet. Siden burde redesignes fra bunden, opdateres med nyt logo, blogs, video, podcasts og lignende værktøjer fra det 21. århundrede, der kan tiltrække medlemmer frem for at afskrække dem. Der burde være undersider rettet mod små børn og deres forældre og særlige fora for de unge mennesker i de år, hvor stammen måske er allersværest. Det koster penge, men skal ses som en investering i at få flere medlemmer og fremme sagen. Egenkapitalen er på 1,5 mio. kr., hører jeg, måske man kunne begynde der.

Der er godt 600 betalende medlemmer, men med 0,7 pct. af befolkningen, som stammer (min. 40.000 mennesker), er der jo et hav af potentielle medlemmer at fiske i. Det sker bare ikke. Der er ingen kampagner, ingen annoncer, og hjemmesiden og dens kommunikation afskrækker mere, end den tiltrækker. Jeg er ked af at sige det, men sådan er det.

Stammen er igen blevet nedgraderet på socialområdet, kan jeg forstå, det er jo rystende. Er der en kronik på vej i Politiken, har man forsøgt at presse ordførere på Borgen? I årevis er stammen blevet nedprioriteret, behandlingstilbudet varierer fra kommune til kommune i det, man kender som postnummerlotteriet, men jeg ser ingen reaktioner fra foreningen i medierne, ingen modspil, ingen protester. I hvert fald ikke i det seneste fire år jeg har arbejdet med stammen fagligt.

Igen, jeg skriver ikke dette, for at hænge folk ud. Tværtimod. Jeg sætter stor pris på det frivillige arbejde, der er gjort. Men vi stammere må forstå, at vi er alene – sammen. Vi er alene i en krig om opmærksomhed i offentligheden og om adgangen til midler. Det er – set fra min stol – en krig, vi taber, som tingene er nu.

God Kr. himmelfartsferie.

Advertisement

4 thoughts on “Træk Stammeforeningen ind i 2021: Vi er i krig om opmærksomheden

 1. Kære Erik Holm.

  Tusind tak for dit budskab. Jeg stammer selv.

  Jeg er enig med dig i at bestyrelsen i Stammeforeningen bør gør mere for gøre stammen mere synligt. Det er prisværdig det arbejde de lægger i de forskellige træf – det tager jeg hatten af for. Dog glemmer de alle os der falder uden for målgruppen for disse træf, vi er overladt til os selv.

  I november 2021 henvendte jeg mig til TV2 Østjylland, om de ville være med til at sætte fokus på det at have et talehandicap, som vi der stammer jo har. Der blev lavede nogle optagelser med mig som hovedperson – optagelser hos mig, på min arbejdsplads og i forbindelse med undervisning hos talepædagogen. Det blev til et indslag der blev vist i forbindelse med de regionale nyheder på TV2 Østjylland torsdag den 9. december 2021 kl. 19.30-20. Journalisten som lavede indslaget, skrev også en artikel som den 28. december 2021 kom på TV2 Østjyllands hjemmeside under overskrifte “Hannes tunge slå knuder”

  Jeg har haft et møde med borgmesteren samt to medarbejder i min kommune -Syddjurs Kommune. Jeg har en ide om at lave en stammecafe, hvor os der stammer i kommunen kan mødes for at rådgive, sparre og støtte hinanden. Jeg må havde snakket godt for min sag, for de var med på ideen.

  Venlig Hilsen
  Hanne Høgh Larsen, Ryomgård

  Like

  1. Hej Hanne.
   Tak for din kommentar.
   Jeg så det godt – flot indsats. Det ærgerlige er jo netop, at den slags initiativer skal komme fra folk selv, hvor andre foreninger er opsøgende og dermed informerende for og om deres målgruppe.
   Jeg håber, dette ændrer sig på et tidspunkt. Vi må se.
   /Erik

   Like

   1. Kære Erik.

    Tak for dit svar.

    Min historie blev også trygt i vores lokalavis – Adresseavisen/Lokalavisen Syddjurs – som udkom den 9. februar 2022.

    Venlig Hilsen

    Hanne

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s