Comrades, der er håb forude!

Her gik jeg og troede, at stammeverdenen generelt set var lidt tavs, fattig på passion og præget af Tordenskjolds soldater. Well, lesson learnt. De seneste dages debat på Stammeforeningens Facebook-side viser med al tydelighed, at situationen er bedre, end jeg personligt frygtede.

Det er en god ting. Kunsten bliver at få denne passion kanaliseret ind i arbejdet med at fremme stammernes sag i en omverden, der over de senere år er blevet tiltagende distanceret og ligeglad med de tusinder af børn, unge og voksne, som kæmper med det mest menneskelige kendetegn af alle: evnen til at tale og kommunikere med hinanden. Det er en udvikling, der efter min mening er decideret skammelig.

Det virker som om, at gemytterne nu er ved at falde til ro. Så kan vi bruge tiden frem mod generalforsamlingen ultimo august til at tænke over, hvordan vi kan løfte fokus på stammen og dens konsekvenser. Jeg har selv mange ideer, og det er der heldigvis også mange andre, som har.

Der er grund til håb, tænker jeg. På den måde har debatten – uanset dens lejlighedsvise negative karakter – virket til at løsne skuldrene hos mange og øge opmærksomheden og interessen blandt mange stammere, pårørende og fagfolk.

For mig at se er der i hvert fald to steder, hvor vi kan og bør søge efter inspiration: USA og Danske Døves Landsforbund, DDL. USA for deres evne til at fejre stammen, for at arbejde for imod mobning i skolerne og for at bruge kendte stammere som advokater for sagen. DDL for deres evne til at have etableret, hvad der udadtil virker som en professionel og bredt samlende forening med en relativt til os bugnende pengetank.

Der er ifølge DDL cirka 3-4.000 døve i Danmark – 10 gange færre end det anslåede antal stammere. Alligevel har DDL en omsætning på over 14 mio. kr., og de får ca. syv gange så mange tipsmidler som Stammeforeningen. De har to – snart tre – fundraisere og en langt mere tidssvarende offentlig profil. Der er noget at lære af.

Om Stammeforeningen kan nå så langt som DDL, vil vise sig, men hvorfor egentlig ikke? Grundlaget er vel til stede? Hvorfor ikke prøve at udnytte den seneste passion til at jagte et ekstra nul på antallet med medlemmer (600) og budgettet (600.000 kr.). Til at booste foreningen, styrke sagen og vores fælles community – til alles bedste.

Det er da værd at gå efter.

Advertisement

One thought on “Comrades, der er håb forude!

  1. det går stammeforeningen som det gik med Venstre……
    al den ballade skader mere end den gavner
    og de to fløje vil aldrig kunne samarbejde

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s