Peter Nielsen: Jeg er blevet et helt nyt menneske

Jeg talte med Peter Nielsen i dag. I ved, vores nordjyske ven som i TV2 dokumentaren “Jeg er stammer” tog kampen op imod sin årelange og socialt invaliderende stammen, der lagde massive begrænsninger på hans liv. Det var virkelig en opløftende samtale.

Som de fleste måske husker, tog Peter hele Danmark med storm efter 45 minutters tv i bedste sendetid. Udsendelsen fulgte Peter Nielsen og Matias Rasmussen på McGuire-kursus, hvor især Peter rykkede sig voldsomt. Det gik direkte ind i danskernes hjerte, at se Peter gå fra dårligt at kunne sige sit navn til at holde tale på Strøget i Århus. Jeg fik personligt mange henvendelser fra forskellige mennesker, som havde set filmen og var dybt berørt af Peters historie.

I dag er situationen helt anderledes. Peter bor ikke længere hjemme hos sine forældre, men er flyttet til Thisted, hvor han bor i en treværelses lejlighed. Og hvad der måske er endnu skønnere er, at han bor sammen med Laura Hyldgaard Tronsen. De to blev forlovet den 9. august, og jeg kunne næsten høre Peter smile gennem røret.

Peter kæmper stadig med sin stammen, fortæller han, og den fylder også en stor del af hans dagligdag. Han har stadig svære perioder, hvor han glemmer at trække vejret dybt, at holde pauser og bruge sine teknikker fra McGuire. At mestre teknikkerne er et fast arbejde, og det skal holdes ved lige. Siden optagelserne i efteråret 2018 har Peter været på seks McGuire-kurser i Århus og Oslo, og han er ikke færdig med at forbedre og forfine teknikkerne.

Peter er dog med egne ord ‘et helt andet menneske’, end da vi først havde fat på ham op til den første dokumentar. Der er i dag ikke noget, han ikke kan selv. Hans liv er ganske enkelt forandret, og han behøver ikke hjælp fra familien for at klare dagligdagen.

Peters historie er et klasseeksempel på,. hvordan vi herhjemme kunne hjælpe mange flere mennesker, som stammer, for relativt små midler, hvis vi støttede dem med eksempelvis McGuire-kurserne. Peters liv er jo totalt forandret, og tænk hvor mange andre stammere der kunne få samme oplevelse og måske blive fri for stammens lænker.

Det er ikke alle, McGuire-kurserne virker lige godt på, og det er hårdt arbejde. Men som vist med blandt andre Peter er der mange stammere, som har stor effekt de teknikker, man lærer på McGuire. I dag er kurserne for egen regning, og det afholder naturligvis nogle fra at deltage. Det er jo fattigt for et rigt land.

Til februar er det tre år siden, at Peter første gang tonede frem på skærmen, og siden kom en opfølgende dokumentar om hans udvikling. Dokumentarkompagniet har netop færdiggjort optagelserne til den tredje udsendelse i rækken. Det ser jeg frem til at se.

For mig personligt er ganske enkelt fantastisk at se, hvor meget fokus der er kommet på stammen, siden jeg første gang tog fat på Dokumentarkompagniet i efteråret 2017 – og nu igen med en tredje film. Det overgår mine vildeste forventninger, og jeg håber virkelig, at hele stammesamfundet vil udnytte dette momentum til noget positivt, så vi ikke bare endnu engang går i dvale.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s