Stor usikkerhed om stammens fremtid

Hvor skal stammen forankres fremover? Hvem skal have opgaven og ansvaret? Disse spørgsmål er blevet mere komplicerede at besvare efter, at Socialstyrelsen nu har droppet at lade DTHS (Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioner) overtage formidling af viden om stammen.

Socialstyrelsen var i dialog med DTHS, men har altså vurderet, at det ikke var den bedste løsning. Styrelsen afventer nu, at Socialministeriet bliver færdig med en stor evaluering af det evaluering af det specialiserede socialområde, ESS, før man går videre i processen. Dette kan ske i løbet af februar eller marts, oplyser styrelsen til Ordkriger.dk.

Socialstyrelsen overtog ansvaret for formidling om stammen, da Dansk Videncenter for Stammen, Davs, lukkede i 2011. Men som tidligere beskrevet her på bloggen har Socialstyrelsen i hvert fald siden 2019 arbejdet for at afhænde opgaven med at formidle viden om stammen og løbsk tale. Årsagen er, at Socialstyrelsen ikke mener, at man kan monitorere stammeområdet pga. manglende ressourcer og personale. Samtidig mener man, at en stor del af stammeområdet hører under andre myndigheder.

Socialministeriets evaluering forventes afsluttet ved udgangen af februar og vil have stor betydning for, hvor stammen skal fremover bliver forankret. Med andre ord er det usikkert, om stammen bliver et prioriteret område i fremtiden, og hvor stammen i givet fald bliver forankret.

Frem til 24 februar muligt kan man indgive høringssvar her.

I bedste fald bliver stammen hos Socialstyrelsen eller en anden myndighed, som med tilførte ressourcer kan vedligeholde og opdatere information om stammen samt stå for efteruddannelser af talepædagoer som et nyt Dansk Videnventer for Stammen. Man overvejer dog også, om opgaven skal tilgå en forening eks. Audiologopædisk Forening eller Stammeforeningen.

I værste fald kan stammen ende med at blive spredt for alle vinde eksempelvis børn og unge ét sted, voksne et andet og fagfolk et tredje. Det vil naturligvis været skidt nyt for os som community og fællesskab, og det vil kun skade udviklingen på området.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s