Om stammen

Lad os bare slå det fast med det samme: Stammen er hverken livstruende eller fysisk invaliderende. Men stammen er et talehandicap, der kan påvirke livssituationen voldsomt og udvikle sig til et meget stort socialt og psykisk problem.

Stammen skal ses som et isbjerg, hvor det indre fylder mest. Foto fra WikiCommons/Ansgar Walk

Stort set alle mennesker, som stammer, kender til følelser af skam, angst, flovhed, elendigt selvværd og frygt for fremtiden. I grelle tilfælde kan stammere udvikle selvmordstanker.

De mange negative følelser, som kan følge med stammen, betyder, at talehandicappet ofte beskrives som et isbjerg; det synlige, hørbare taleproblem på vandoverfladen og de mange negative følelser og tanker under overfladen. Stammen kan påvirke hele livssituationen.

I runde tal er cirka 0,7-1 pct. af danskerne vedholdende stammere. Det svarer til, at 40.000-58.000 mennesker fra Skagen til Gedser og Bornholm til Blåvandshuk kan kalde sig stammere. Procentsatsen diskuteres blandt eksperter og i miljøet, men det er udgangspunktet, de fleste er enige om. Læg hertil de pårørende, og tallet bliver rigtig stort.

I Danmark hører stammen ind under Socialstyrelsen, mens det er op til kommunerne at varetage behandlingstilbud. Stammeforeningen i Danmark er en privat forening, der blandt andet arrangerer talekurser og træf.

Socialstyrelsen definerer stammen som brud i den almindelige, flydende tale. Brudene kan være gentagelse af ord, stavelser eller lyd, forlængelse af lyd eller blokering af talestrømmen. Ofte ser man medbevægelser hos personer, der stammer, som eks. stampen i gulvet eller trækninger i ansigtet. Dette kaldes den ydre stammen.

Lidt fakta fra Socialstyrelsen:

  • Stammen begynder oftest i 2-5 års alderen.
  • Op mod 8 pct. af alle børn begynder at stamme, men de fleste holder op med at stamme af sig selv, inden de når puberteten.
  • 95 pct. af alle, der begynder at stamme, begynder inden de er fyldt 4 år.
  • Omkring 50 pct. af børnene begynder at stamme pludseligt. Hos den anden halvdel kommer stammen mere gradvist.
  • Der er flere drenge/mænd end piger/kvinder, der stammer. Forskerne rapporterer mellem 2:1 og 6:1 i kønsforskel alt efter aldersgruppe. Forskellen er mindre hos de yngste børn.

Advertisement